אי יכולת הכחשה (nonrepudiation). אי־היכולת של שולח הודעה להכחיש כי שלח את ההודעה. חתימה רגילה בכתב־יד מספקת סוג אחד של אי־יכולת הכחשה. חתימה דיגיטלית היא סוג נוסף.
אינטרנט. רשת כלל עולמית של מליוני מחשבים היוצרים קשר זה עם זה בעזרת פרוטוקולים תיקניים כמו TCP/IP. האינטרנט, שפותח במקור עבור צבא ארה"ב בשנת 1969, גדל וכלל מוסדות השכלה ומחקר, ובשנות ה־90' המאוחרות של המאה העשרים, מליוני עסקים, אירגונים, ואנשים. כיום האינטרנט משמש לדוא"ל, דפדוף ברשת הכלל עולמית, הודעות מיידיות, קבוצות־דיון, ולמטרות רבות אחרות.
אימות (Authentication). השימוש בסיסמה, אישור, מספר זיהוי אישי, או מידע אחר לשם וידוא זהות על גבי רשת מחשבים. ראה גם אימות מבוסס סיסמה, אימות מבוסס אישור, אימות לקוח, אימות שרת.
אימות מבוסס סיסמה (password based authentication). זיהוי בטוח על־ידי שם וסיסמה. ראה גם אימות.
אימות מבוסס אישור (certificate based authentication). אימות של זהות המבוסס על אישורים והצפנת מפתח־ציבורי. ראה גם אימות מבוסס סיסמה .
אימות לקוח. התהליך של זיהוי לקוח על־ידי שרת, לדוגמה באמצעות שם וסיסמה או עם אישור SSL לקוח ומידע חתום דיגיטלית. ראה גם (Secured Sockets Layer (SSL, אימות שרת.
אימות שרת. תהליך של זיהוי שרת ללקוח באמצעות שימוש באישור SSL של שרת. ראה גם אימות לקוח, (Secured Sockets Layer (SSL.
אימות אישור (certificate verification). כאשר מנהל האישורים מאמת אישור, הוא מאשר כי החתימה הדיגיטלית נוצרה על ידי רשות אישור אשר אישור רשות האישור שלה עצמה גם נמצא במאגר המידע של מנהל הסיסמאות והיא גם רשומה כאמינה להנפקת אישור מסוג זה. המנהל גם מוודא שהאישור עליו מבוצע האימות אינו מסומן ככזה שבלתי ניתן לבטוח בו. לבסוף, אם פרוטוקול מצב אישור מקוון (OCSP) הופעל, מנהל האישורים גם מבצע בדיקה מקוונת. הוא עושה זאת על־ידי חיפוש האישור ברשימה של אישורים תקפים הנמצאת בכתובת ה־URL אשר מצויינת באישור עצמו או בהעדפות האימות של הדפדפן. במקרה ואחת הבדיקות הללו נכשלת, מנהל האישורים מסמן את האישור כבלתי־מאומת ולא יכיר בזהות אותה הוא מאמת.
אישור (certificate). המקביל הדיגיטלי לתעודת־זהות. אישור מכיל שם אדם, חברה או ישות אחרת ומאשר כי מפתח־ציבורי, אשר כלול באישור, שייך לאותה ישות. כאשר אתה חותם באופן דיגיטלי על הודעה או מידע אחר, החתימה האלקטרונית להודעה זו נוצרת בעזרת המפתח הפרטי שתואם את המפתח הציבורי שבאישור שלך. אישור מונפק ונחתם דיגיטלית על־ידי רשות אישור. תוקף האישור יכול להבדק על ידי בדיקת החתימה הדיגיטלית של רשות האישורים. ידוע גם בשמות זהות דיגיטלית, דרכון דיגיטלי, אישור מפתח־ציבורי, אישור X.509, ואישור אבטחה. ראה גם קריפטוגרפיית מפתח־ציבורי.
אישור אבטחה (security certificate). ע"ע אישור.
אישור הצפנה. אישור אשר המפתח הציבורי שלו תואם למפתח פרטי המשמש להצפנה בלבד. אישורי הצפנה אינם משמשים לפעולות חתימה. ראה גם זוגות כפולי מפתח, אישור חתימה.
אישור חתימה (signing certificate). אישור אשר המפתח הפרטי התואם שלו משמש לחתימת מידע משודר, כך שהנמען יכול לאמת את זהות השולח. רשויות אישור לעתים קרובות מנפיקות אישור חתימה אשר ישמש לחתימת הודעות דוא"ל במקביל לאישור הצפנה אשר ישמש להצפנת הודעות דוא"ל. ראה גם זוגות כפולי מפתח, חתימה דיגיטלית.
אישור חתימת עצמים. אישור אשר המפתח הפרטי התואם שלו משמש לחתימת עצמים כגון קבצי קוד. ראה גם חתימת עצמים.
אישור רשות אישור (CA certificate). אישור המזהה רשות אישור. ראה גם רשות אישור, רשות אישור כפופה, רשות אישור שורש (root).
אישור SSL של לקוח (client SSL certificate). אישור אשר לקוח (כגון תוכנת דפדפן) מציג לשרת כדי לאמת את זהות הלקוח (או זהות האדם המשתמש בלקוח) באמצעות פרוטוקול (Secured Sockets Layer (SSL. ראה גם אימות לקוח.
אישור SSL של שרת (server SSL certificate). אישור אשר שרת מציג ללקוח לשם אימות זהות השרת באמצעות פרוטוקול (Secured Sockets Layer (SSL.
אלגוריתם הצפנה (cryptographic algorithm). אוסף של חוקים או הנחיות אשר משמשים לביצוע פעולות קריפטוגרפיות כגון הצפנה ופענוח. לעתים נקרא גם צופן.
אמון (trust). הסתמכות בטוחה על אדם או על יישות אחרת. בהקשר של תשתית מפתח־ציבורי (PKI), אמון בדרך־כלל משמעו מערכת היחסים שבין המשתמש באישור ורשות האישור אשר הנפיקה את האישור. אם אתה משתמש במנהל האישורים כדי לציין שאתה בוטח ברשות אישור, מנהל האישורים בוטח באישורים ברי־תוקף שהונפקו על־ידי רשות אישור זו אלא אם־כן אתה מציין אחרת בהגדרות לאישורים פרטניים. יש לבחור בלשונית 'רשויות' במנהל האישורים לציון סוג האישורים שאתה בוחר לבטוח או לא לבטוח ברשויות אישור מסויימות להנפיק.
אסימון (token). ע"ע התקן אבטחה.
אסימון אבטחה (security token). ע"ע התקן אבטחה.
אתר אינטרנט (web site) קבוצה של דפי אינטרנט בעלי קשר תוכני המקושרים על ידי קישורים ומנוהלים על ידי חברה, אירגון, או אדם בודדים. אתר אינטרנט עשוי להכיל קבצי טקסט, גרפיקה, קול וחוזי (וידאו), וקישורים לאתרי אינטרנט אחרים.
דף אינטרנט (web page). מסמך בודד ברשת־הכלל־עולמית המצויין על ידי כתובת יחודית או URL ואשר עשוי להכיל טקסט, קישורים וגרפיקה.
דף הבית (home page). הדף שנקבע לדפדפן שלך להציג בכל פעם שאתה מפעיל אותו או כאשר אתה לוחץ על הכפתור 'דף הבית'. משמש גם ככינוי לדף הראשי של אתר אינטרנט, ממנו אתה יכול לסייר בשאר האתר.
האזנה (eavesdropping). יירוט במזיד של מידע הנשלח על גבי רשת על־ידי יישות אשר המידע אינו מיועד לה.
הסכמה משתמעת (implicit consent). ידועה גם בשם הסכמה מרומזת או "opt-out". משמשת לתיאור הגדרות פרטיוּת העשויות לאפשר לאתרים לאסוף מידע אודותיך (למשל באמצעות עוגיות וטפסים מקוונים) אלא אם תבחר באופן מפורש לשלול את הסכמתך על ידי בחירת אפשרות על דף שהאתר מספק למטרה זו. הסכמתך אינה נדרשת בזמן שהמידע נאסף.
הצפנה (encryption). תהליך ערבול המידע באופן המסווה את משמעותו. לדוגמה, חיבורים מוצפנים בין מחשבים מקשים מאוד על צד־שלישי המנסה לפענח מידע הזורם על גבי החיבור. מידע מוצפן יכול להיות מפוענח רק על־ידי מי שברשותו המפתח המתאים. ראה גם קריפטוגרפיית מפתח ציבורי.
הצפנה סימטרית (symmetric encryption). שיטת הצפנה אשר מנצלת מפתח קריפטוגרפי יחיד גם להצפנה וגם לפענוח הודעה נתונה.
הרשת־הכלל־עולמית (World Wide Web). ידועה גם בשם "הרשת" (the Web). חלק מן האינטרנט המורכב מדפי אינטרנט המאוחסנים על שרתי אינטרנט ומוצג על ידי לקוחות הנקראים דפדפני אינטרנט (דוגמת Mozilla).
התחזות (spoofing). העמדת פנים כאדם אחר. לדוגמה, אדם יכול להתחזות להיות בעל כתובת הדוא"ל jdoe@mozilla.com, או מחשב יכול לזהות את עצמו כאתר בשם www.mozilla.com כאשר הוא איננו. התחזות היא סוג אחד של ייצוג־שגוי.
התקן אבטחה (security device). חומרה או תוכנה אשר מספקים שירותים קריפטוגרפיים כגון הצפנה ופענוח ויכולים לאגור אישורים ומפתחות. כרטיס חכם הינו דוגמה אחת של התקן אבטחה המיושם בחומרה. מנהל האישורים מכיל התקן אבטחה מובנה משל עצמו, הנקרא התקן האבטחה בתוכנה, אשר זמין באורח קבע כאשר הדפדפן פעיל. כל התקן אבטחה מוגן על־ידי סיסמה ראשית משל עצמו.
התקן אבטחה בתוכנה (software security device). התקן אבטחה המנוצל, כברירת מחדל, על־ידי מנהל האישורים לאגירת מפתחות פרטיים המזוהים עם האישורים שלך. בנוסף למפתחות פרטיים, התקן האבטחה בתוכנה אוגר את המפתח הראשי המשמש את מנהל הסיסמאות להצפנת סיסמאות דוא"ל, סיסמאות לאתרי אינטרנט, ומידע רגיש אחר. ראה גם מפתח פרטי ומפתח ראשי.
זהות דיגיטלית (digital ID). ע"ע אישור.
זוגות כפולי מפתח (dual key pairs). שני זוגות מפתח ציבורי־פרטי -- סך הכל ארבעה מפתחות -- התואמים שני אישורים נפרדים. המפתח הפרטי של זוג אחד משמש לפעולות חתימה, ואילו המפתח הציבורי והמפתח הפרטי של הזוג השני משמשים לפעולות הצפנה ופענוח. כל זוג תואם אישור שונה. ראה גם קריפטוגרפיית מפתח ציבורי.
זיהוי שינוי לא מאושר (tamper detection). מנגנון אשר מוודא כי נתונים אשר נתקבלו בצורה אלקטרונית לא שונו ללא אישור; כלומר, שהנתונים שהתקבלו תואמים לחלוטין את הגירסה המקורית של אותם נתונים.
חידוש אישור (certificate renewal). תהליך של חידוש אישור אשר תוקפו עומד לפוג.
חריץ (slot). פריט חומרה, או המקביל שלו בתוכנה, אשר נשלט על־ידי מודול PKCS #11 ומתוכנן להכיל התקן אבטחה.
חתימה דיגיטלית (digital signature). קוד אשר הופק מהמידע החתום ומהמפתח הפרטי של החותם. קוד זה הינו ייחודי בעבור כל פיסת נתונים חדשה. אפילו תוספת של פסיק אחד להודעה משנה את החתימה הדיגיטלית של ההודעה. אימות מוצלח של החתימה הדיגיטלית שלך על־ידי תוכנה מתאימה לא רק מספק הוכחה שאתה אישרת את הפעולה או ההודעה, אלא גם מספק הוכחה שהמידע לא שונה מאז חתמת עליו דיגיטלית. לחתימה דיגיטלית אין קשר לחתימה בכתב יד, למרות שהיא יכולה לעתים לשמש למטרות חוקיות דומות. ראה גם אי־יכולת הכחשה, זיהוי שינוי לא־מאושר.
חתימת עצמים (object signing). טכנולוגיה המאפשרת למפתחי תוכנה לחתום על קוד Java, הוראות JavaScript, או כל סוג של קובץ, ואשר מאפשר למשתמשים לזהות את החותמים ולשלוט בגישה של הקוד החתום למשאבי המערכת המקומיים.
טביעת אצבע (fingerprint). ע"ע טביעת אצבע של אישור.
טביעת אצבע של אישור (certificate fingerprint). מספר יחודי הקשור לאישור. המספר אינו חלק מהאישור עצמו אלא נוצר על־ידי הפעלת פונקציה מתמטית על תוכן האישור. אם תוכן האישור משתנה, אפילו בתו אחד, הפונקציה מפיקה מספר שונה. טביעות אצבע של אישורים יכולות, לפיכך, לשמש לאימות כי אישורים לא שונו ללא רשות.
יצוג שגוי (misrepresentation). יצוג ישות כאדם או אירגון שהיא איננה. לדוגמה, אתר אינטרנט יכול להתחזות להיות חנות רהיטים כאשר הוא למעשה רק אתר המקבל תשלומים בכרטיס אשראי אך כלל לא שולח טובין. ראה גם התחזות.
ישום סיוע (helper application). כל ישום המשמש לפתיחת קובץ שהדפדפן הוריד, או צפיה בו. תוסף הוא סוג מיוחד של ישום סיוע המתקין את עצמו לתוך ספריית התוספים (Plugins) של ספריית ההתקנה הראשית של הדפדפן ומאופיין בכך שהוא יכול להיפתח בתוך הדפדפן עצמו (פנימית). Adobe Photoshop ,Microsoft Word וישומים חיצוניים אחרים נחשבים ישומי סיוע אך לא תוספים, מכיוון שאינם מתקינים את עצמם לתוך ספריית הדפדפן, אך ניתן לפתוח אותם מתוך תיבת הדו־שיח של ההורדה.
כרטיס חכם. התקן קטן, בדרך־כלל בגודל של כרטיס אשראי, אשר מכיל מיקרו־מעבד ומסוגל להכיל מידע קריפטוגרפי (כגון מפתחות ואישורים) ולבצע פעולות קריפטוגרפיות. כרטיסים חכמים משתמשים בתקן PKCS #11. כרטיס חכם הוא סוג אחד של התקן אבטחה.
כתובת פרוטוקול אינטרנט (כתובת IP). כתובתו של מחשב ברשת TCP/IP. לכל מחשב באינטרנט יש כתובת IP. ללקוחות יש כתובת IP קבועה או כתובת הניתנת להם באופן דינמי בכל פעם שהם מתחברים לרשת. כתובות IP נכתבות כארבע סטים של מספרים, כך: 204.171.64.2. לקוח. תוכנה (כגון תוכנת דפדפן) אשר שולחת בקשות לשרת ומקבלת מידע חזרה ממנו. השרת פועל, בדרך־כלל, על מחשב נפרד. מחשב שעליו פועלת תוכנת לקוח מתואר גם־כן כלקוח.
מודול אבטחה (security module). ע"ע מודול PKCS #11.
מודול PKCS #11. תוכנית במחשב שלך אשר מנהלת שירותי קריפטוגרפייה כגון הצפנה ופענוח באמצעות תקן PKCS #11. נקרא גם מודול קריפטוגרפי, ספקי שירות קריפטוגרפיה, או מודולי אבטחה, מודולי PKCS #11 שולטים בהתקני חומרה או תוכנה. מודול PKCS #11 תמיד שולט בחריץ אחד או יותר, אשר יכול להיות מיושם כסוג של קורא פיסי (לדוגמה, לקריאת כרטיסים חכמים) או בתוכנה. כל חריץ של מודול PKCS #11 יכול בתורו להכיל התקן אבטחה (נקרא גם אסימון), אשר הינו התקן החומרה או התוכנה אשר מספק שירותים קריפטוגרפיים ואוגר אישורים ומפתחות. מנהל האישורים מספק שני מודולי PKCS #11 מובנים. אתה יכול להתקין מודולים נוספים על המחשב שלך לשליטה בקוראי כרטיסים חכמים או התקני חומרה אחרים.
מטמון (cache). אוסף של עותקי דפי אינטרנט המאוחסנים על הדיסק הקשיח של המחשב שלך או בזכרון הגישה האקראית שלו (RAM). הדפדפן צובר עותקים אלה בזמן שאתה מדפדף ברשת. כאשר אתה לוחץ על קישור או מקליד URL כדי להשיג דף אינטרנט מסויים לו כבר יש עותק במטמון, הדפדפן משווה את העותק המוטמן למקור. אם לא היו שינויים, הדפדפן משתמש בעותק המוטמן במקום להשיג את המקור, וחוסך בזמן עיבוד וזמן הורדה.
מנהל האישורים. החלק של הדפדפן המאפשר לך לעיין באישורים ולנהל אותם. להצגת חלון מנהל האישורים העיקרי: פתח את התפריט 'עריכה', בחר 'העדפות', לחץ על 'פרטיות ואבטחה', ואז לחץ על 'נהל אישורים'.
מנהל הטפסים. חלק הדפדפן היכול לעזור לך לשמור את הנתונים האישיים שאתה מכניס לטפסים מקוונים, כגון שמך, כתובתך, מספר הטלפון שלך וכדומה. מאוחר יותר, כאשר אתר מציג לך טופס, מנהל הטפסים יכול למלא אותו אוטומטית. לפרטים, ראה שימוש במנהל הטפסים.
מנהל הסיסמאות. חלק הדפדפן היכול לעזור לך לזכור את חלק מן השמות והסיסמאות שלך, או כולם, על ידי איכסונם על הדיסק הקשיח של המחשב שלך, והכנסה שלהם עבורך אוטומטית, כאשר אתה מבקר באתרים מסוג זה. לפרטים, ראה שימוש במנהל הסיסמאות.
מנהל העוגיות. חלק הדפדפן בו ניתן להשתמש כדי לשלוט בעוגיות. לפרטים, ראה שימוש במנהל העוגיות.
מנוע חיפוש. תוכנית מבוססת אינטרנט המאפשרת למשתמשים לחפש ולאחזר מידע מסויים מתוך הרשת הכלל עולמית. מנוע החיפוש עשוי לחפש בכל הטקסט של מסמכי אינטרנט או ברשימת מילות מפתח, או להשתמש בספרנים הסוקרים מסמכי אינטרנט ומכינים מהם מפתח באופן ידני לאיחזור. בדרך כלל, המשתמש מקליד מילה או ביטוי, הנקראים גם שאילתה, לתוך תיבת חיפוש, ומנוע החיפוש מציג קישורים לדפי אינטרנט רלוונטיים.
מפתח (key). מספר גדול אשר מנוצל על־ידי אלגוריתם הצפנה לשם הצפנת או פענוח מידע. מפתח ציבורי של אדם, לדוגמה, מאפשר לאנשים אחרים להצפין הודעות המיועדות לו. ההודעות המוצפנות חייבות להיות מפוענחות בעזרת המפתח הפרטי התואם. ראה גם קריפטוגרפיית מפתח ציבורי.
מפתח הצפנה. מפתח פרטי המשמש להצפנה בלבד. מפתח הצפנה והמפתח הציבורי התואם שלו, ובנוסף מפתח חתימה והמפתח הציבורי התואם שלו, מהווים זוגות כפולי מפתח.
מפתח חתימה (signing key). מפתח פרטי אשר משמש לחתימה בלבד. מפתח חתימה והמפתח הציבורי התואם לו, יחד עם מפתח הצפנה והמפתח הציבורי התואם שלו, מהווים זוגות כפולי מפתח.
מפתח פרטי (private key). מפתח אחד מזוג של מפתחות אשר משמש בקריפטוגרפיית מפתח ציבורי. המפתח הפרטי נשמר בסוד ומשמש לפענוח מידע אשר הוצפן באמצעות המפתח הציבורי התואם.
מפתח ציבורי (public key). מפתח אחד מזוג של מפתחות אשר משמש בקריפטוגרפיית מפתח ציבורי. המפתח הציבורי מופץ באופן חופשי ומפורסם כחלק מאישור. הוא בדרך־כלל משמש להצפנת נתונים הנשלחים לבעל המפתח הציבורי, אשר מפענח את הנתונים באמצעות המפתח הפרטי התואם.
מפתח ראשי (master key). מפתח סימטרי אשר משמש את מנהל האישורים לשם הצפנת מידע. לדוגמה, מנהל הסיסמאות משתמש במנהל האישורים והמפתח הראשי שלך כדי להצפין סיסמאות דוא"ל, סיסמאות לאתרי אינטרנט, ומידע רגיש אגור אחר. ראה גם הצפנה סימטרית.
נושא (subject). היישות (כגון אדם, אירגון או נתב) המזוהה על־ידי אישור. בייחוד, שדה הנושא של האישור מכיל את שם הנושא של היישות המאושרת ומאפיינים אחרים.
סימנייה. כתובת דף אינטרנט מאוחסנת (URL) אליה ניתן להגיע בקלות על ידי לחיצה על צלמית סימנייה בסרגל הכלים האישי או בחירת שם הסימנייה מהתפריט 'סימניות'.
סיסמת גיבוי אישור. סיסמה אשר מגינה על אישור אשר אתה מגבה או גיבית בעבר. מנהל האישורים מבקש ממך לקבוע את הסיסמה הזו כאשר אתה מגבה אישור, ומבקש אותה כאשר אתה מנסה לשחזר אישור אשר גובה בעבר.
סיסמה ראשית. סיסמה המשמשת את מנהל האישורים להגנה על המפתח הראשי ו/או מפתחות פרטיים המאוחסנים בהתקן אבטחה. מנהל האישורים זקוק לגישה למפתחות הפרטיים שלך, למשל, כאשר אתה חותם על הודעות דוא"ל או כאשר אתה משתמש באחד מהאישורים שלך לשם זיהוי עצמך לאתר אינטרנט. הוא זקוק לגישה למפתח הראשי כאשר מנהל הסיסמאות או מנהל הטפסים קוראים את המידע הפרטי שלך או מוסיפים לו מידע. אתה יכול לקבוע או לשנות את הסיסמה הראשית שלך מלוח העדפות הסיסמאות הראשיות. כל התקן אבטחה דורש סיסמה ראשית נפרדת. ראה גם מפתח פרטי, מפתח ראשי.
סרגל כלים אישי. סרגל הכלים הניתן להתאמה אישית המופיע מתחת לשורת המיקום בברירת מחדל ב־Navigator. הוא מכיל כפתורים תיקניים כמו 'דף הבית', 'חפש', 'סימניות' וכדומה שניתן להוסיף או להסיר. ניתן גם להוסיף כפתורים לסימניות המועדפות שלך, או תיקיות המכילות קבוצות של סימניות. לפרטים, ראה סרגל כלים אישי.
סרגל כלים ניווט. סרגל הכלים ליד הקצה העליון של חלון הדפדפן הכולל את הכפתורים "אחורה" ו"קדימה".
סרגל רכיבים. סרגל הכלים הממוקם בצד ימין למטה של כל חלון Mozilla. סרגל הרכיבים מאפשר לך להחליף בין רכיבי Mozilla על ידי לחיצה על צלמיות עבור Navigator, דואר וקבוצות דיון, וכן הלאה.
עוגיה. פיסה קטנה של מידע המאוחסנת על המחשב שלך על ידי אתרי אינטרנט מסויימים. כאשר אתה מבקר באתר כזה, הוא מבקש מן הדפדפן שלך לשים עוגיה אחת או יותר על הדיסק הקשיח שלך. מאוחר יותר, כאשר תחזור לאתר, הדפדפן שלך ישלח לאתר את העוגיות השייכות לו. עוגיות עוזרות לאתרי אינטרנט לעקוב אחר מידע אודותיך, כמו תוכן עגלת הקניות שלך. יש באפשרותך לקבוע את העדפות העוגיות שלך כדי לשלוט בדרך בה משתמשים בעוגיות ובכמות המידע שאתה מוכן לאפשר לאתרי אינטרנט לאחסן בהן. ראה גם עוגיה זרה.
עוגיה זרה (foreign cookie). עוגיה מאתר אחד המאוחסנת על המחשב שלך כאשר אתה מבקר באתר אחר. לעיתים אתר מציג תוכן המאוחסן באתר אחר. תוכן זה יכול להיות כל דבר, מתמונה או טקסט עד פרסומת. האתר השני המאחסן רכיבים מסוג זה יכול גם לאחסן עוגיה בדפדפן שלך, למרות שאינך מבקר בו ישירות. ידוע גם בשם "עוגיית צד־שלישי".
עוגיית צד־שלישי. ע"ע עוגיה זרה.
פענוח (decryption). תהליך הפיכת המידע המוצפן לקריא. ראה גם הצפנה.
פרוטוקול אינטרנט לגישה להודעות (IMAP). פרוטוקול שרת דואר תיקני המאפשר לך לאחסן את כל ההודעות שלך וכל שינוי בהן על השרת במקום על הדיסק הקשיח של המחשב שלך. שימוש ב־IMAP במקום ב־POP חוסך בשטח דיסק ומאפשר לך לגשת אל כל תיבת הדואר שלך, כולל דואר נשלח, טיוטות, ותיקיות מותאמות אישית, מכל מיקום. שימוש בשרת IMAP על גבי מודם הוא באופן כללי מהיר יותר משימוש בשרת דואר מסוג POP, מכיוון שאתה מוריד באופן ראשוני כותרות הודעות בלבד. לא כל ספקי האינטרנט תומכים ב־IMAP.
פרוטוקול מצב אישור מקוון (OCSP). אוסף של חוקים אשר מנהל האישורים ממלא אחריהם לשם ביצוע בדיקה מקוונת של אמיתות אישור בכל פעם שיש שימוש באישור. תהליך זה כולל בדיקת האישור כנגד רשימה של אישורים מאומתים אשר נמצאת באתר אינטרנט שצויין. המחשב שלך חייב להיות מקוון כדי ש־OCSP יפעל.
פרוטוקול משרד דואר (POP). פרוטוקול שרת דואר תיקני הדורש ממך להוריד הודעות חדשות למחשב המקומי שלך—למרות שניתן לבחור להשאיר עותקים על השרת. עם POP, ניתן לאחסן את כל ההודעות שלך, כולל דואר שנשלח, טיוטות ותיקיות מותאמות אישית על מחשב אחד בלבד. בניגוד לכך, IMAP מאפשר לך לאחסן באופן קבוע את כל ההודעות שלך וכל שינוי בהן על השרת, בו ניתן לגשת אליהן מכל מחשב. רוב ספקי האינטרנט כיום תומכים ב־POP.
צופן (cipher). ע"ע אלגוריתם הצפנה.
קריפטוגרפיה (cryptography). האמנות והביצוע של הצפנת ופענוח מידע. לדוגמה, שיטות קריפטוגרפיות משמשות להצפין ולפענח מידע אשר זורם בין אתרי אינטרנט מסחריים והדפדפן שלך. ראה גם קריפטוגרפיית מפתח־ציבורי.
קריפטוגרפיית מפתח ציבורי (public key cryptography). אוסף של שיטות ותקנים מבוססים היטב אשר מאפשרים ליישות (כגון אדם, ארגון, או חומרה כגון נתב) לאמת את זהותה באופן אלקטרוני, או לחתימת והצפנת נתונים אלקטרוניים. שני מפתחות מעורבים בשיטה: מפתח ציבורי ומפתח פרטי. המפתח הציבורי מפורסם כחלק מאישור, אשר מקשר בין המפתח לזהות מסויימת. המפתח הפרטי התואם נשמר בסוד. מידע המוצפן באמצעות המפתח הציבורי יכול להיות מפוענח באמצעות המפתח הפרטי בלבד.
רשות אישור (certificate authority). שרות אשר מנפיק אישור לאחר וידוא זהות האדם או הישות אשר האישור מיועד לזהות. רשות אישור גם מחדשת ומבטלת אישורים ויוצרת רשימה של אישורים מבוטלים בזמנים קבועים. רשויות אישור יכולות להיות חברות עצמאיות (כגון רשויות האישור הרשומות ב־אישורי לקוח) או אדם או ארגון המשתמשים בתוכנת שרת להנפקת אישורים (כגון מערכת ניהול האישורים של Mozilla). ראה גם אישור, רשימת ביטולי אישורים (CRL).
רשימת ביטולי אישורים (Certificate Revocation List). רשימה של אישורים מבוטלים אשר נוצרת ונחתמת על־ידי רשות אישור. אתה יכול להוריד את הרשימה האחרונה לדפדפן שלך או לשרת ואז לבדוק אותה כדי לוודא שאישורים עדיין בתוקף, לפני מתן רשות להשתמש בהם לשם אימות.
רשות אישור כפופה (subordinate CA). רשות אישור אשר האישור שלה חתום על־ידי רשות אישור כפופה אחרת או על ידי רשות אישור שורש. ראה גם שרשרת אישורים, רשות אישור שורש.
רשות אישור שורש (root CA). רשות אישור בעלת אישור חתום על־ידי עצמה בראש שרשרת אישורים. ראה גם רשות אישור כפופה.
שורת מיקום. השדה (והכפתורים המקושרים) ליד הקצה העליון של חלון Navigator בו ניתן להקליד URL או מונחי חיפוש. לפרטים, ראה מעבר לדף אחר.
שורת מצב. סרגל הכלים המופיע בתחתית כל חלון Mozilla. הוא כולל את סרגל הרכיבים מצד ימין, וצלמיות מצב מצד שמאל. למשל, ב־Navigator הוא כולל צלמיות מצב כגון צלמית המנעול.
שם הנושא (subject name). שם נבחר (DN) אשר מתאר באופן ייחודי את הנושא של אישור.
שם נבחר (Distinguished Name). שם המעוצב באופן מיוחד אשר מזהה בצורה ייחודית את נושא האישור.
שרשרת אישורים (cerfificate chain). סדרה היררכית של אישורים החתומים על־ידי רשויות־אישור עוקבות. אישור של רשות אישור מזהה רשות אישור ומשמש לחתימת אישורים שהונפקו על-ידי רשות זו. אישור של רשות אישור יכול בתורו להחתם על־ידי אישור של רשות אישור הורה וכן הלאה עד לרשות אישור שורש.
שרת. תוכנה (כגון תוכנה המגישה דפי אינטרנט) אשר מקבלת בקשות מלקוח, אשר בדרך־כלל פועל על מחשב נפרד, ושולחת אליו מידע. מחשב עליו פועלת תוכנת שרת נקרא גם הוא שרת.
שרת מתווך (proxy). תוכנית ביניים הפועלת הן כשרת והן כלקוח למטרת ביצוע בקשות בשם לקוחות אחרים.
תוסף (plug-in). סוג של ישום סיוע המוסיף יכולות חדשות לדפדפן שלך, כמו היכולת לנגן קטעי קול או חוזי (וידאו). שלא כמו ישומי סיוע אחרים, ישום תוסף מתקין את עצמו לתוך ספריית Plugins שבתוך ספריית ההתקנה הראשית של הדפדפן, ומתאפיין בכך שניתן לפתוח אותו בתוך הדפדפן עצמו (פנימית). למשל, תוסף קול מאפשר לך להאזין לקבצי קול בדף אינטרנט או בהודעת דוא"ל. Macromedia Flash Player ו־Java הם שניהם דוגמאות של ישומי תוסף.
תשתית מפתח ציבורי (PKI). התקנים והשירותים אשר מאפשרים את השימוש בקריפטוגרפיית מפתח ציבורי ואישורים בסביבה מרושתת.
CA. ע"ע רשות אישור (CA).
Extensible Stylesheet Language Transformation (XSLT). שפה המשמשת להמרת מסמך XML אחד למסמך XML אחר או לתבנית אחרת. למידע על תמיכת Mozilla ב־XSLT, ראה העדפות מתקדמות - מתקדם.
Extensible Markup Language (XML). תקן פתוח לתיאור נתונים. שלא כמו XML ,HTML מאפשר למפתח דף באתר להגדיר תגים מיוחדים. למידע נוסף, ראה את המסמך המקוון של Extensible Markup Language (XML) W3C.
File Transfer Protocol (FTP). תקן המאפשר למשתמשים להעביר קבצים ממחשב אחד לשני על גבי רשת. יש באפשרותך להשתמש בדפדפן שלך כדי להשיג קבצים בעזרת FTP.
FIPS PUBS 140-1. הפרסום 'כללי עיבוד מידע פדרליים' Federal Information Processing Standards Publications) FIPS PUBS 140-1) הינו תקן של ממשלת ארה"ב ליישום מודולים קריפטוגרפיים -- היינו, חומרה או תוכנה אשר מצפינה ומפענחת נתונים או מבצעת פעולות קריפטוגרפיות אחרות (כגון יצירת או אימות חתימות דיגיטליות). מוצרים רבים הנמכרים לממשלת ארה"ב חייבים לעמוד באחד או יותר מתקני FIPS.
(Hypertext Markup Language (HTML. תבנית המסמך המשמשת לדפי אינטרנט. תקן HTML מגדיר תגים, או קודים, המשמשים להגדרת פריסת הטקסט, הגופנים, העיצוב, התמונות, ורכיבים אחרים המרכיבים דף אינטרנט.
Java. שפת תכנות שפותחה על ידי Sun Microsystems. תוכנית Java יחידה יכולה לפעול על סוגים רבים ושונים של מחשבים, ובכך נמנע הצורך ממתכנתים ליצור גרסה נפרדת של כל תוכנית עבור כל סוג של מחשב. הדפדפן שלך יכול להוריד ולהפעיל תוכניות Java (הנקראות גם ישומונים) אוטומטית.
JavaScript. שפה לכתיבת הוראות הנמצאת בשימוש נפוץ בבניית אתרי אינטרנט. מתכנתים משתמשים ב־JavaScript כדי להפוך דפי אינטרנט ליותר הידודיים (אינטראקטיביים), למשל כדי להציג טפסים וכפתורים. ניתן להשתמש ב־JavaScript עם Java, אך טכנית היא נפרדת לחלוטין. אין צורך ב־Java כדי ש־JavaScript תפעל כהלכה.
Lightweight Directory Access Protocol (LDAP). פרוטוקול תיקני לגישה לשרותי ספריה, כמו פנקסי כתובות תאגידיים, על־גבי פלטפורמות מרובות. יש באפשרותך להגדיר את הדפדפן שלך לגישה לספריות LDAP מתוך 'פנקס הכתובות'. יש באפשרותך גם להגדיר את 'דואר וקבוצות דיון' להשתמש בספריית LDAP עבור השלמה אוטומטית של כתובות דוא"ל.
PKCS #11. תקן קריפטוגרפיית מפתח ציבורי אשר שולט בהתקני אבטחה כגון כרטיסים חכמים. ראה גם התקן אבטחה, כרטיס חכם.
(Platform for Privacy Preferences (P3P. תקן שפורסם על ידי קונסורציום הרשת הכלל עולמית (World Wide Web Consortium, W3C) שתוכנן לעזור למשתמשים לקבל יותר שליטה על השימוש במידע אישי על ידי אתרים בהם הם מבקרים. למידע נוסף אודות שימוש בעוגיות עם אתרים התומכים בתקן זה, ראה קביעת רמות פרטיוּת. למידע כללי על התקן עצמו, ראה את המסמך המקוון P3P Public Overview.
(Secured Sockets Layer (SSL. פרוטוקול אשר מאפשר אימות הדדי בין לקוח ושרת לשם יצירת קשר מאומת ומוצפן. SSL פועל מעל TCP/IP ומתחת ל־NNTP ,IMAP ,LDAP ,HTTP ופרוטוקולי רשת אחרים. תקן כוח המשימה להנדסת האינטרנט (IETF) החדש הנקרא 'אבטחת שכבת התחבורה' (TLS) מבוסס על SSL. ראה גם אימות, הצפנה.
SSL. ע"ע (Secured Sockets Layer (SSL.
TCP. ע"ע Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP).
TLS. ע"ע Secured Sockets Layer (SSL).
Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP). פרוטוקול Unix המשמש לחיבור מחשבים המפעילים מגוון מערכות הפעלה. TCP/IP הוא פרוטוקול אינטרנט חיוני והפך לתקן עולמי.
Uniform Resource Locator (URL). הכתובת התיקנית האומרת לדפדפן שלך כיצד לאתר קובץ או משאב אחר באינטרנט. למשל: http://www.mozilla.org. ניתן להקליד URL לשורת המיקום של הדפדפן כדי לגשת לדפי אינטרנט. URL־ים משמשים גם בקישורים בדפי אינטרנט עליהם ניתן ללחוץ כדי לעבור לדפי אינטרנט אחרים. ידוע גם בשם כתובת אינטרנט או כתובת Web.